image
I SpEaK iN sILeNcE mOdE's Blog
image image image image
Sunday, July 31, 2011




KELEBIHAN RAMADHAN

Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.

1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-

4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar). Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah(Islam).-Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi-

5. Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi-



Perkataan yg indah adalah “ALLAH”
Lagu yg merdu adlh “AZAN”
Media yg terbaik adlh “AL QUR’AN”
Senam yg sehat adlh “SOLAT"
Diet yg sempurna adlh “PUASA”
Kebersihan yg menyegarkan adlh “WUDUK”
Perjalanan yg indah adlh “HAJI”
Khayalan yg baik adlh ingat akan “DOSA&TAUBAT”

Mudah2an bln yg suci ini bs membawa iman dan takwa, Amien..
SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN. :)



p/s: semoga ramadhan kali ini member SINAR baru dalam hidupku

9:07 PM

Tuesday, July 19, 2011

7 perkara yang menghairankan:-

1) Aku hairan melihat orang yang sudah tahu bahawa dia akan mati, tetapi masih ketawa.

2) Aku hairan melihat orang yang sudah tahu bahawa dunia akan binasa, tetapi masih mencintainya.

3) Aku hairan melihat orang yang sudah tahu bahawa semua perkara terjadi menurut takdir, tetapi masih bersedih kerana kehilangan sesuatu.

4)Aku hairan melihat orang yang sudah tahu bahawa di akhirat ada perhitungan, tetapi masih sibuk mengumpulkan harta.

5) Aku hairan melihat orang yang sudah kenal dengan neraka, tetapi masih melakukan dosa.

6) Aku hairan melihat orang yang sudah mengenal Allah dengan yakin, tetapi masih mengingat selainNya.

7) Aku hairan melihat orang yang sudah mengenal syaitan sebagai musuhnya, tetapi masih mahu mematuhinya.


5:43 AM

Sunday, July 17, 2011

Hai semua...
How ur weeknd?
Happy ke sedih?
Watever je la ye yang penting korang sentiasa tersenyum ye.

Saya marah sesangat dengan org yang x reti bersyukur la kan.
MALAYSIA dah aman2 ada je nak uat porak peranda.
Ntah apa2 la manusia skunk nie.
Lagu Kebangsaan: NEGARAKU pun dia main-mainkan.
Agak dah x ada otak ke apa?
Harap je belajar tinggi2 tapi otak xda.
Kesian la wei.

Inilah hasil yang dia lakukan dari lagu NEGARAKU.
Ada pergi tukar dengan kata-kata x elok.
Apa punya orang la ni kan.
Geram ok!
Hukuman apa yang perlu diberikan kepada org yg cmni?



p/s: brsyukurlah dengan apa yang kita ada.


5:38 AM

Saturday, July 16, 2011

Hanya mahu ungkapkan 
SAYA SAYANG AWAK!!! 
Saya perlukan AWAK!!
Saya nak bersama AWAK!!



5:20 AM

Thursday, July 14, 2011


I Love c0klat. Oh yes I d0!
Eating chocolate is a must t0o.
I Love Chocolate, how about you?
I want to eat chocolate all day long.
Even when i'm in a bad mooD.

Tapi coklat 2 tak nak la ada kacang sebabnya saya x makan kacang.

Saya nak tag teman2 saya tapi tak tahu la dorang ni peminat coklat mcm saya ke tak ye..erkkk...
Just tag je la kan.. its up 2 you ok;

ira
dyra
ruby

Okay done!

Korang2 yang naik join 2 just klik banner di atas ye..



7:30 AM


Fuhhhh!!!! Dah berhabuk blog nie stlah lama tidak di update kan.
Al maklumlah bz sikit lately..huhuhu...Maaf la ye kekwn ni baru da kesemputan nak menaip..
jom lah hayati kata-kata ku...

-Sombongnya aku kerana ingin menjaga batas pergaulan antara kau dan aku

-Sombongnya aku kerana ingin mengelak dari didekatimu

-Sombongnya aku kerana ingin menjaga maruah diri dan keluarga

-Sombongnya aku kerana mengelak diri ku dan kamu dari terjerumus ke lembah maksiat dan zina

-Sombongnya aku kerana mengelak dari dikejar oleh dosa-dosa

-Sombongnya aku kerana mengelak dari cair dengan pujuk rayumu

-Sombongnya aku kerana aku takot tergoda dengan janji-janji manismu

-Sombongnya aku kerana aku takut akan mencintaimu melebihi cintaku pada Allah Swt

-Sombongnya aku kerana aku takut tergoda dan dinoda oleh mu

-Sombongnya aku kerana mengelak dari berbicara denganmu,adalah untuk mengelak dari berbual perkara-perkara yang tidak berfaedah dan menjaga aurat kerana suara wanita adalah aurat

-Sombongnya aku hanyalah untuk mengelak dari fitnah kerana wanita merupakan fitnah dunia

-Sombongnya aku hanyalah untuk mengelak dari “bercouple”sesungguhnya couple tanpa akad haram disisi islam

-Sombongnya aku padamu hanyalah untuk MENCEGAH dari melakukan kemungkaran

Wahai adam,sombongku bertempat,aku bukanlah anti lelaki atau sebagainya..aku cuma ingin menjaga kesucian diriku yang akan aku berikan kepada suamiku kelak dan menjadi ibu yang terbaik kepada anak-anakku..apa gunanya aku ramah dan mesra denganmu jika kemurkaan Allah ada disitu.Biarkan aku jual mahal,harga diriku sebagai seorang wanita terlalu tinggi,hanya akan aku serahkan kepada yang benar-benar layak memilikinya.

Ya Allah,jadikan aku wanita yang solehah,yang baik di antara yang terbaik,dan kurniakan aku pendamping yang baik,dalam mendapatkan sesuatu yang terbaik dari Mu.Aminnn yaa Rabb

"Sebaik-baik wanita ialah yang tidak memandang dan tidak dipandang oleh lelaki."


p/s:jodoh pertemuan di tangan tuhan...kalau la tahu sapa jodoh kita..

6:06 AM

Wednesday, July 6, 2011


Okay, harinie hanya senyuman yang mampu ku berikan kepada semua.
Dengan ini saya rasa tenang dan bahagia...weee~~

S0, Senyum lah selalu ye kekawan.


wow girl your smile
the best smile
the most wonderful smile
when you smile
you let the sun shine
smile baby smile
smile so the bad thoughts will leave
smile for the sake of life
smile because of the hope left in life
a smile is something that brings a way to have a lucky day
your smile gives me joy and brighten my day
so smile baby smile
girl, smile those sweet smiles
yup love the beauty of your smile
cause your smile is so innocent and pure

lEts smile :)

3:09 AM

Tuesday, July 5, 2011



Hai awak2...
Hari nie rasa nak tumbuk orang je. Boleh x??
Tapi nasib baik kesabaran ada dalam diri kU.
Dengan selawat ku mampu bertahan dari nak hempuk orang.
Tapi hati tetap sakit. Biar je la kan asalkan orang itu boleh meniti hari2 dia dengan bahagia.

nampak nie..GERAM!!!

Grrrr.... nie la manusia sibuk je dengan hidup orang lain.
Suka saya la kan nak buat apa ke.Nak sibuk buat apa. Tak susahkan dia tapi dia lak sibuk2 nak tahu semua.
Arghhh!!! Fed up gila..nak je carut2 tapi....... kan x baik carut2.. Dari mencarut lebih baik mengucap.

Malas dah nak menaip kang hbs pc ni jadi mangsa...papai....

6:18 AM


Hai awak2...
Hari nie rasa nak tumbuk orang je. Boleh x??
Tapi nasib baik kesabaran ada dalam diri kU.
Dengan selawat ku mampu bertahan dari nak hempuk orang.
Tapi hati tetap sakit. Biar je la kan asalkan orang itu boleh meniti hari2 dia dengan bahagia.

nampak nie..GERAM!!!

Grrrr.... nie la manusia sibuk je dengan hidup orang lain.
Suka saya la kan nak buat apa ke.Nak sibuk buat apa. Tak susahkan dia tapi dia lak sibuk2 nak tahu semua.
Arghhh!!! Fed up gila..nak je carut2 tapi....... kan x baik carut2.. Dari mencarut lebih baik mengucap.

Malas dah nak menaip kang hbs pc ni jadi mangsa...papai....

6:18 AM

Monday, July 4, 2011


Hai awak2 semua...Saya blogwalking tadi then ternmpak da GA ok.
Hohoho...Saya pun pe ag terus menjoin la kan.
Hadiah lumayan ,w0ot2..Best2..Menang kalah lain citer skunk yang utama j0in lu k.
Korang klik la banner yang da mamat ensem di atas 2 untuk tahu lebih lanjut tentang GA ni k.

Mohd. Khairi uat Ga ini bersempana bufday dia yang ke 23 pada 25 JUN lalu ni adalah sebagai penghargaan kepada pembaca dan pelawat blog dia.
Ini adalah GA pertama anjuran Mohd. Khairi.
S0, marilah kita memeriahkannya..

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN:
(1) Follow blog pembuat GA untuk mengetahui segala update mengenai giveaway ini.done!
(2) Klik butang 'like' fanpage HAIRIEcerulean di sini : HAIRIEcerulean. Done!
(1) Buat tajuk entri: "1st GIVEAWAY mohdkhairi.com" Done!
(2) Letakkan banner giveaway di atas dan linkkan ke blog mohdkhairi.Done!
(3) Dah siap, tinggalkan URL entri anda dalam ruang komen mohd. Khairi. done!



TARIKH TUTUP: Ahad, 17 Julai 2011 jam 11.00malam
** tarikh tutup mungkin akan berubah bergantung kepada jumlah penyertaan dan juga maklum balas daripada pembaca.



PEMENANG:
23 pemenang akan dipilih menggunakan cabutan bertuah yang akan dilakukan oleh pihak penganjur sendiri. Segala perkembangan akan diberitahu kelak.

Okay jom ngok hadiah2 yang bakal anda ungguli...Mewah2.... Dapat salah satu pun dah bersyukur... :)



HADIAH PENGHARGAAN:




TIGA peserta akan dipilih untuk menerima HADIAH UTAMA iaitu sehelai tshirt rasmi HAIRIEcerulean. (dah ada sample dah pun)

SEPULUH pemenang akan menerima Creative Hand.


dan SEPULUH pemenang terakhir akan memenangi key chain istimewa.

 SERTA hadiah sampingan iaitu sebuah sketch book khas buat semua pemenang (^__^) 


Okay everthing d0ne.... :)


3:46 AM

Saturday, July 2, 2011

Photobucket

Okay rini saya join GA dari jauh lak..
Dari Bandung n korea.
Hadiah menarik okay.. rugi x join.
Just cuba nasib la kan lau dapat HAPPY nya lau x just cuba lagi di lain hary.

If korang berminat sila2 lah klik banner di atas 2 ye.

Anda yang bertuah adalah:

pika
abg yen
lya idma
shida
siti farah
qamarguys
mimin
hafizah alias

Okay done already..papai...


7:52 PM


Salam satu blogger semua..
Hary ini hary sedih bagi diriku kerana 2 org nenek saudaraku telah pergi ke rahmatulallah mlm tadi.
Kedua2 mereka pergi hanya kerana sakit tua. Al maklumlah umur dah 80++.
Saya hanya mampu berdoa agar roh mereka di tempatkan dikalangan org yang beriman.
Agak sedih la kan. Ntah bila saya pula yang pergi uat selamanya.

Setiap yang hidup pasti akan pergi tetapi tidak tahu bila masanya,.
S0 berbuat baik la selagi kita bernyawa.
Mereka telah selamat dikebumikan pagi tadi and everthing okay.
Cuaca pun cerah je syukur la, mudah perjalanan mereka untuk pergi menghadapNya.

Yang pergi tetap pergi yang hidup perlu meneruskan kehidupan seperti biasa.
Kesedihan itu lumrah hidup kita perlu kuat dan terus berdoa.

Di sebalik pemergiaannya, seorang arwah nenek saudara ku telah mendapat cicit baru.
Baru 10 hari dia melihat cucunya itu, tapi ku masih bersyukur kerana dia masih sempat melihat cucunya uat kali terakhir sebelum dia pergi.


AMIR HAZIQ

comelkan dia. Hope dia akan menjadi orang yang berguna di masa hadapan..

p/s: sedekahkan al-fatihah kepada mereka yang telah pergi... al-fatihah.... amin


1:25 AM