image
I SpEaK iN sILeNcE mOdE's Blog
image image image image
Tuesday, March 15, 2011

Hai.... u allzz..... Di pagi yg suram ini mula lah i nk menaip ntah apa2... Skunk ni mcm2 bencana terjadi tsunami la, banjir la, gunung berapi meletup la n mcm2 la. Ini semua d sebabkan perbuatan manusia yg x reti nk jaga alam then Allah turunkan bala kepada mereka. Kita sebagai manusia perlu melakukan kebaikan n mengelakkan kemungkaran. So, kita d tugaskan menjaga alam bukan merosakkan nye..Ada juga yagng mengatakan sedemikian kerana mereka hanya memikirkan duniawi sahaja..
Jangan!! Ak ingin hidup seribu tahun lagi!!! <mcm lagu imran ajmain lak…> aku ingin bertaubat sebelum mati ingin beribadat dan memperbaiki kelalaianku. Begitu lelah aku mengumpulakn harta! Begitu aku tlh mencapai dlm meraih keduniaan semata! Akankah semua itu aku tinggalkan??? 


U allz sendiri npak kan bumi kita makin hari makin x da pokok because of what??? Semuanye d sebabkan nk bina bangunan yg bertingkat2, xnk pulak pk panas dunia. Lagi2 skunk ngn cuaca x menentu. Dunia dh nk akhir zaman, banyak tanda2 yg ada tp kita x perasan. Masing2 sibuk mengejar dunia mana perginya akhirat. Kalau d pikirkan mati 2 takut wei. Npak org mati mcm senang jE tp kita x tahu betapa sakitnye mereka sewaktu nyawa d ambil. Sedangkan nabi pun sakita apatah lagi kita manusia biasa ni yang amal pun kurang. So, beringat2 la ye kawan2.. Bila aku dengar ada org meninggal mula lah terpikir bila la aku mati?? cmne la keadaan ak mati nanti?? dalam kubur nanti mcm mana?? dh la sorg2, then di tutup dengan tanah gelap arghh... mcm2 la pikir.. Disini ada sedikit coretan tentang kematian. Harap anda yg membaca akan segera bertaubat n kembalilah ke jln kebenaran. Kita x tahu bila kita akan mati so sentiasa la bersedia dengan amal yang baik jauhilah benda x baik.


 PEMUTUSAN SEGALA KENIKMATAN.

Dikisahkan ketika Allah mencipta Al-Maut (kematian) dan menyerahkan kepada Izrail, maka berkata malaikat Izrail, “Wahai Tuhanku, apakah Al-Maut itu?”. Maka Allah menyingkap rahsia Al-Maut itu dan memerintah seluruh malaikat menyaksikannya. Setelah seluruh malaikat menyaksikannya Al-Maut itu, maka tersungkurlah semuanya dalam keadaan pengsan selama seribu tahun. Setelah para malaikat sedar kembali, bertanyalah mereka, “Ya Tuhan kami, adakah makhluk yang lebih besar dari ini?” Kemudian Allah SWT berfirman: “Akulah yang menciptakannya dan Akulah yang lebih agung daripadanya. Seluruh makhluk akan merasakan Al-Maut itu”.
Kemudian Allah memerintahkan Izrail mengambil Al-Maut. Walau bagaimanapun, Izrail khuatir jika tidak terdaya untuk mengambilnya sedangkan Al-Maut lebih agung daripadanya. Kemudian Allah memberikannya kekuatan, sehinggalah Al-Maut itu menetap di tangannya. Malaikat Izrail diberi kemampuan yang luar biasa oleh Allah hingga barat dan timur dapat dijangkau dengan mudah olehnya.

100 hari sebelum kematian – Ini adalah tanda pertama dari Allah kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walau bagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma sama ada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

40 hari sebelum kematian – Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arasy Allah. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

7 hari sebelum kematian – Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba- tiba ianya berselera untuk makan.

3 hari sebelum kematian – Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

1 hari sebelum kematian – Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Hari kematian – Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.
Baginda Rasullullah S.A.W bersabda, “Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai ke lutut. Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar. Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar. Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu”.
Sambung Rasullullah S.A.W. lagi, “Kalau orang yang nazak itu orang yang beriman, maka malaikat Jibrail akan menebarkan sayapnya yang disebelah kanan sehingga orang yang nazak itu dapat melihat kedudukannya di syurga. Apabila orang yang beriman itu melihat syurga, maka dia akan lupa kepada orang yang berada disekelilinginya. Ini adalah kerana sangat rindunya pada syurga dan melihat terus pandangannya kepada sayap Jibrail. Kalau orang yang nazak itu orang munafik, maka Jibrail akan menebarkan sayap disebelah kiri. Maka orang yang nazak tu dapat melihat kedudukannya di neraka dan dalam masa itu orang itu tidak lagi melihat orang disekelilinginya. Ini adalah kerana terlalu takutnya apabila melihat neraka yang akan menjadi tempat tinggalnya”.Kita lahir ke bumi menangis dan ketika mati meninggalkan tangisan dari org terdekat kita.

p/s:Sama-sama kita renungkan.


8:49 PM